Een stoomapparaat wordt gebruikt om stoom te produceren voor het reinigen van oppervlakken, met een hand die het mondstuk vasthoudt en gericht is op een vuil oppervlak.

Hoe Werkt een Stoomapparaat: Een Diepgaande Uitleg

Stoomapparaten zijn krachtige en veelzijdige gereedschappen die worden gebruikt voor een breed scala aan taken, variërend van het reinigen van oppervlakken tot het verwijderen van behang.

Maar hoe werkt een stoomapparaat precies?

In deze blog gaan we dieper in op de werking van een stoomapparaat, de verschillende onderdelen ervan en hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken voor verschillende toepassingen.

Wil je dat wij met een stoomapparaat je behang verwijderen? Vraag een offerte aan.

Hoe Werkt een Stoomapparaat?

Een stoomapparaat werkt door water te verwarmen tot het kookpunt, waardoor het verandert in stoom.

Deze stoom wordt vervolgens uitgestoten via een mondstuk of een slang, waardoor het kan worden gericht op het oppervlak dat moet worden behandeld.

De hitte en vochtigheid van de stoom helpen bij het losmaken van vuil, vet, en zelfs behanglijm, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Lees ook: Behangresten Verwijderen: Een Gids voor een Schone Muur

Onderdelen van een Stoomapparaat

 1. Waterreservoir: Dit is waar het water wordt gegoten voordat het wordt verwarmd. Het waterreservoir kan variëren in grootte, afhankelijk van het model van het stoomapparaat.
 2. Verwarmingselement: Het verwarmingselement bevindt zich meestal aan de onderkant van het stoomapparaat en verwarmt het water tot het kookpunt.
 3. Drukregelaar: Sommige stoomapparaten hebben een drukregelaar waarmee je de stoomdruk kunt aanpassen aan de specifieke toepassing.
 4. Mondstuk of Slang: Dit is het deel van het stoomapparaat waardoor de stoom wordt uitgestoten. Het mondstuk kan verschillende vormen hebben, afhankelijk van de toepassing.
 5. Handvat en Bedieningsknoppen: Het handvat is meestal ergonomisch ontworpen voor gemakkelijke hantering, en de bedieningsknoppen stellen je in staat om het stoomapparaat aan en uit te zetten en de stoomdruk aan te passen.

Lees ook: Behangresten Verwijderen: Een Gids voor een Schone Muur

Hoe Gebruik je een Stoomapparaat?

 1. Vul het Waterreservoir: Giet water in het waterreservoir tot het aangegeven niveau.
 2. Schakel het Stoomapparaat In: Steek de stekker van het stoomapparaat in het stopcontact en zet het aan volgens de instructies van de fabrikant.
 3. Wacht tot het Water opwarmt: Wacht tot het water is opgewarmd en veranderd in stoom voordat je begint met de behandeling.
 4. Richt de Stoom op het Oppervlak: Richt het mondstuk of de slang van het stoomapparaat op het oppervlak dat moet worden behandeld en beweeg het langzaam heen en weer.
 5. Reinig of Behandel het Oppervlak: Gebruik de stoom om vuil, vet of behanglijm los te maken en verwijder het vervolgens met een doek, borstel of plamuurmes.

Veiligheidstips bij het Gebruik van een Stoomapparaat

 • Draag altijd beschermende kleding en handschoenen om jezelf te beschermen tegen stoombrandwonden.
 • Wees voorzichtig bij het hanteren van het stoomapparaat om brandwonden te voorkomen.
 • Volg altijd de instructies van de fabrikant voor een veilig gebruik van het stoomapparaat.

Met een stoomapparaat kun je geen spachtelputz glad maken of verwijderen.

Huur een professionele behang verwijderaar met stoommachine

Een stoomapparaat is een krachtig gereedschap dat op verschillende manieren kan worden gebruikt voor het reinigen, desinfecteren en behandelen van oppervlakken.

Door de werking van een stoomapparaat te begrijpen en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je profiteren van de vele voordelen die het biedt voor een breed scala aan toepassingen in huis of op het werk.

Scroll naar boven